Over mij

Mijn naam is Ilse Vroegop - van Vliet. Sinds september 2011 ben ik de trotse eigenaresse van Autismepraktijk Tholen.
Doordat ik zelf ben opgegroeid in een gezin wat bekent is met ASS, zowel mijn zusje als mijn vader hebben een vorm van autisme, heb ik hier uit eerste hand veel kennis en ervaring over opgedaan. Zo weet ik waar niet alleen de personen met autisme zelf, maar ook personen in hun directe omgeving regelmatig tegenaan lopen.
Ik bemerkte de vraag naar individuele, persoonlijke begeleiding op maat voor het gehele gezin. Wij, als gezin, vonden het lastig een instelling of organisatie te vinden waar dit werd aangeboden en waar wij ons echt gehoord voelden. Zo ontstond bij mij het plan om een praktijk op te zetten die wel in deze wensen voorziet.

Iedere persoon is uniek en autisme uit zich bij iedere persoon op een andere manier. Mensen met autisme zijn dus als het ware dubbel uniek en bij autismepraktijk Tholen wordt hier rekening mee gehouden.
Er wordt naar ieder individu afzonderlijk gekeken en een begeleidingsplan op maat gemaakt.
Er wordt niet gewerkt met van te voren vastgestelde procedures en strikte methodes.
Iedere persoon kampt met zijn eigen onzekerheden, kwetsbaarheden en zwaktes. Ook heeft iedereen zijn eigen sterke kanten. De invulling van de begeleiding wordt hierdoor bepaald. Het is dus mogelijk een stukje van een bepaalde methode te gebruiken in combinatie met stukjes van/uit andere werkwijzen.
Ik zie het als een uitdaging en mijn taak als hulpverlener om op zoek te gaan naar de manier die voor u of uw zoon/dochter leidt tot de meeste vooruitgang en ontwikkeling.

De begeleiding zal steeds gericht zijn op individuele verschillen tussen mensen met autisme, de verschillende ontwikkelingen binnen het individu en de mogelijke en haalbare ontwikkeling daarvan. Er wordt ingesprongen op de individuele hulpvragen van de cliënt en zijn/ haar gezin.

Ik vind persoonlijk dat er meer aandacht moet worden besteed aan de onderliggende processen, aan de binnenkant, in plaats van te gaan sleutelen aan het gedrag, aan de buitenkant. Hierdoor veranderd er namelijk alleen iets aan de oppervlakte, maar niet in de basis. Als er aan de binnenkant wat veranderd zal dit ook merkbaar worden aan de buitenkant, aan het gedrag. Het gedrag zal dieper geworteld zijn en ook worden vertoond in situaties die iets verschillen van de geoefende situatie.

Door de specialistische kennis over autisme door zowel opleiding (masterstudie klinische kinder- jeugd psychologie aan de Erasmus Universiteit), praktijkervaring als persoonlijke ervaring en de brede kennis over andere psychologische stoornissen en comorbiditeiten kan Autismepraktijk Tholen passende en complete zorg bieden. Het gehele aanbod kunt u hier vinden.